Állapotfelmérés, megelőzés Dohányzásról leszokás Alvászavarok kezelése Agyi katasztrófa utáni rehabilitáció
Allergia / gombaszűrés Testsúly menedzsment Emésztési problémák Mozgássérült gyermek-rehabilitáció
Szívbetegségek szűrése Stresszoldás / meddőség Különböző eredetű fájdalmak Mozgásszervi (gerinc) betegségek
Rólunk
Elérhetőségeink
Diagnosztikai szolgáltatásaink
Gyógymódok - kezelési módok
Hírek, események
Könyv- és eszközajánló
Cikkek, írások
Partnereink
Oktatás, rendezvények
Pácienseink írták
English
 

Stabilometria

      
Stabilometria

A diagnosztikában jelentős előrelépés az a műszeres vizsgálat, amit Posturális számítógépes vizsgálatnak ismerünk ma.

Története: a testtartásvizsgálat az ortosztatikus testtartás szabályozó jelenségeinek megfigyelésébe, felismerésébe bevezetett mérés.

A testtartásvizsgálatnak köszönhetően ismerhettük meg a "normális" ortosztatikus testtartásra jellemző paraméterek eloszlását. Így eldönthető, ha egy beteg tartása a fenti paraméterek szerint megállapított normalitási határok közé sorolható vagy sem.

Az egyensúlyt és testtartást mérő eszköz segítségével mérhető a test súlypontjának közepe, illetve ennek állásától eltérő kisebb elmozdulások. Ez nem jelenti azt, hogy az egyensúlyt méri, hanem a stabilitást, hiszen ez az egyensúlyában megingott test azon jellemző vonása, amikor is arra törekszik, hogy az eredeti helyzetét visszanyerje.

Stabilometria

A központi idegrendszer - a külső és a proprioceptív érzékelőkre hagyatkozva - képes minden pillanatban szabályozni az esetleges patológiás körülmények és helyzetek szerint szükséges legjobb testtartási stratégiát. Az egyensúlyt és testtartást mérő eszköz által nyújtott adatok elemzése után megbecsülhetők a testtartási zavarok és kórokok, a belső fül zavaraitól az ortopédiai, fogászati szövődményekig vagy lábfájdalmakig.

Amennyiben bővebb információt igényel, vagy időpontot szeretne kérni: hívjon bennünket a következő számon: 1-281-30-35, Dr. Brenner Tiberiut a +36 30-644-49-32 -es telefonszámon.

"A TESTTARTÁS a különféle funkciókhoz - úgymint rágás, légzés, látás, hallás, talajjal való kapcsolat - történő fiziológiai és pszichológiai alkalmazkodás eredménye. Ezért a TESTTARTÁST úgy lehet definiálni, mint a test különféle részei illetve a teljes szervezet és a környezet kapcsolatainak összessége. Egy izomcsoport tónusa befolyásolja az összes többi izomcsoportot (Magnus), a fogsor központi záródásához képest kialakult állkapocs eltérések abnormális feszültségeket keltenek az izmokban, amelyek megpróbálják visszaállítani a záródást a középpontba. A gerincoszlopra (amely az egész organizmust tartja) endogén (statikus, dinamikus, nyomó, hemodinamikus energetikai és emocionális) valamint exogén (gravitációs, föld-kozmikus energetikai) erők hatnak, ha nincsenek funkcionális sérülések, a gerincoszlop spontán az agyi tartás bevésődés (engramma) szerinti pozíciót veszi fel. A gerincoszlophoz tehát folyamatosan stimulusok érkeznek belülről, kívülről, alulról (felszálló) és felülről (leszálló). Egy egyenes és fiziológiailag tónusos és elasztikus gerincoszlop (felnőtt személynél) könnyen tud alkalmazkodni az új körülményekhez, amelyekben különféle erők hatnak rá, míg egy tónustalan és merev vagy gerincferdüléses gerincoszlop nehezen alkalmazkodik vagy nem tud alkalmazkodni, ezért az ilyen személynél fájdalmak, funkcionális korlátok vagy gerinc blokkok jelentkeznek amiknek magától értetodo következménye a szenvedés és a betegség. Mindez a társadalom számára nem jelentéktelen anyagi (pénzügyi) terhet jelent.

Ezért fontos, hogy 6 éves kortól egészen 15-16 éves korig a gyermekek gerincoszlopát a lehető legteljesebb mértékben és legpontosabban megvizsgáljuk, így föl lehet állítani a diagnózist arra vonatkozóan, hogy fennáll-e (veleszületett vagy nem veleszületett) kompenzált vagy nem kompenzált gerincferdülés, minden egyes gyermek számára a fejlődés adott szakaszában alkalmazandó szükséges és megfelelő terápiás stratégiákat lehet javasolni; 18-19 éves kor után, amikor a növekedés lezárult és a gerincoszlop stabilizálódott a fontos szerepet játszó megelőzés nagy valószínűséggel sokkal kevésbé hatékony.

Más szavakkal a serdülők és gyermekek gerincoszlopának statikus dinamikus orvosi vizsgálata során el kell végezni az alábbi vizsgálatokat:

  • a gerincoszlop radiológiai vizsgálata,
  • az alsó végtagok vizsgálata (láb - podoszkópos vizsgálat -, térd, csípő),
  • a medence vizsgálata,
  • műszeres vizsgálat - komputeres stabilometriás vizsgálat (annak megállapítására, hogy fennállnak-e fogászati vagy a stomatognath rendszerrel kapcsolatos okok is - rossz fogsorzáródás, állkapocs izület /TMJ/ - amennyiben ilyen okok fennállnak, ezek a "tartás rendszer" izmainak összehúzódását váltják ki, és így más okokkal együtt okozhatják illetve súlyosbíthatják a gyermek/serdülő gerincferdülését).

Fentiek alapján a komputeres stabilometriás vizsgálat az a vizsgálat, amely lehetővé teszi, hogy biztonsággal megállapítsuk, hogy a serdülőnél a gerincferdülés megelőzésére vagy kezelésére szükséges-e vagy sem fogászati vagy stomatognath rendszerrel kapcsolatos beavatkozás is."

Ezért a Yamamoto Intézet Dr Brenner Tibor gerincspecialista együttműködésével kialakított kezdeményezése rendkívül jelentős, lehetővé teszi, hogy fontos jövőbeni pénzügyi forrásokat takarítson meg a társadalom (a serdülők gerincferdülése megelőzését szolgáló munka támogatásával).

Látogatók száma: 

Az oldal a Gazdasági Minisztérium támogatásával készült

oldaltérkép

copyright Yamamoto Intézet 2005 (C)